Tijdens deze cursus komen alle basisbeginselen aan de orde. Zoals: uitleg over de verschillende mogelijkheden hoe de klei te vormen en welke hulpmiddelen, materialen en gereedschappen hierbij gebruikt kunnen worden. Hierbij moet u denken aan een draaischijf, diverse hulpmiddelen en klein gereedschap. Ik bied u de mogelijkheid om meerdere lessen te volgen, maar een eenmalige workshop is ook een optie. Dit is een ideale activiteit voor een bedrijfsuitje, familie-uitje, vriendenuitje, vrijgezellenfeestje, verjaardagfeestje etc.
Cursusdoelstelling
- Het omzetten van uw eigen ideeën en ontwerpen in klei.
- Ontwikkelen van creativiteit.
- Op ontspannen wijze samen met andere cursisten vorm geven aan uw creatieve ideeën waarbij men elkaar onderling stimuleert, motiveert en ondersteunt.
- Dit alles in een gemoedelijke sfeer zonder enige verplichting.
- U werkt geheel zelfstandig maar wordt in alles begeleid en ondersteund door de docent.
Soorten, techniek, bereiding en eigenschappen van de klei
Iedereen heeft weleens met klei kennisgemaakt. Was het niet op school tijdens de handarbeidles, dan was het wel tijdens een wandeling of het spitten in de tuin. Klei....taai, veerkrachtig materiaal.
- Soorten klei
- Fijne chamotte
- Grove chamotte
- Draaiklei
- Gietklei
- Porseleinklei
- Paperclay
- Rood-wit- en zwartbakkende klei
Wie een kijkje neemt in een pottenbakkerij, ontdekt de mogelijkheden van klei. Zacht en kneedbaar als het is, worden er allerlei vormen aan gegeven. Daarbij kunnen diverse technieken worden toegepast, bijvoorbeeld boetseren en het vormen van potten op een draaischijf. Een andere techniek is het gieten van klei in mallen. Klei vormen, je kunt er van alles over zeggen en schrijven, niets is echter meer verhelderend dan luisteren en kijken naar een pottenbakker die aan het werk is.
Eigenschappen
U krijgt tijdens de lessen uitleg over de specifieke eigenschappen van de verschillende kleisoorten.
Bereiding van de klei
Iedere kleisoort behoeft een andere voorbereiding en bereiding voor deze gebruiksklaar is. Hierbij moet men denken aan kneden, mengen of verdunnen, dit hangt af van het doel waarvoor de klei gebruikt gaat worden.
Glazuren en decoreren
Wanneer een werkstuk eenmaal voltooid is kan het op verschillende manieren worden gedecoreerd. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan:
- Glazuren
- Beschilderen
- Afdrukken in de klei aanbrengen
- Stempelen
Het zelf maken, boetseren, gieten of draaien van gebruiks- en siervoorwerpen
Bijvoorbeeld:
- Vazen
- Potten
- Schalen
- Beeldjes
- Tegels
- Enz.....
De mogelijkheden zijn onbegrensd, bijna niets is onmogelijk!
Glazuren/decoratie
De nadruk zal komen te liggen op de praktische kant over hoe u het glazuur dient aan te brengen op uw werkstuk. Glazuur is op verschillende manieren aan te brengen:
- Spuiten
- Dompelen
- Kwasten
- Ingieten
- Overgieten
Ook zijn er verschillende soorten glazuren, te weten: kant-en-klare glazuren en zelf samen te stellen glazuren op basis van recepten.
Het bakproces
U zult alles leren over het bakproces, het ”inpakken” van de oven en de verschillende temperaturen waarop gebakken wordt (afhankelijk van de klei of het glazuur).
Praktische informatie
Een introductiecursus draaien bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur, die verlengd kunnen worden met 8 lessen.
Maandagavond: 19.30-22.00 uur
Dinsdagavond: 9.30-22.00 uur
Woensdagavond: 19.30-22.00 uur
Donderdagmiddag: 13:30-16:00 uur
Donderdagavond: 19:30-22:00 uur
Vrijdagmorgen: 10.00-12.30 uur
Zaterdag en zondag behoort tot de mogelijkheden. U krijgt de mogelijkheid om bij verhindering op de vaste cursusdag uit te wijken naar een andere cursusdag! De cursus vindt doorgang bij voldoende aanmeldingen. Het minimum aantal is 5 en het maximum aantal is 8 personen.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen. U kunt mij bellen op het telefoonnummer 06-16902068, daarnaast kunt u een bericht verzenden via het online contactformulier. Ik sta u met plezier te woord!